Vildmarksracet 2018

Så har vi genomfört våran första medeldistanstävling . Vildmarksracet är en 120 km lång tävling där man först kör ca 65 km sen ska man in på checkpoint där hundarna ska vila på stakeout i 4 timmar. Där ska man se till att hundarna har halm att ligga på, får i sig mat samt vatten. Veterinären kan kika igenom så att alla hundar är okej för att forstätta nästa etapp 2 på ca 55 km i mörker. Man måste ha med sig en del utrustning så som kniv , vindsäck , hundkök nödproviant mm.

.vildmarksracet , Tolovana - Nessa på checkpoint Tolovana och Nessa på checkpoint

På denna tävlingen är det allt ifrån långdistansproffs som vill ha en bra genomkörare inför vinterns längre tävlingar till nybörjare som vill testa på att köra lite längre och få öva på allt som behöver funka med utrustning och rutiner på checkpoint . En mycket trevlig tävling med bra spår och trevlig atmosfär !

 

För våran egen del har vi ju bara tävlat i sprint innan men har alltid varit sugen på att testa på lite längre distanser , dels för att kunna ta det lite lugnare och njuta av en naturupplevelse på tävling och för att jag personligen tycker det är ett bättre sätt att testa hundarna på . 3 veckor innan tävlingen åkte vi upp till Nornäs i norra Dalarna och första 2 veckorna hyrde vi ett hus av våra vänner familjen Eliasson, sista veckan knödde vi in oss i deras egna hus. Tusen tack för trevliga träningsturer och tipps och hjälp med utsrustning och linor etc !

 

Till själva tävlingen startade jag ut med följande hundar:

Led : Ylajärvis HT Dallas – Svartedalens husky Galena

Point:Fenrisulven Gnå ( Nessa)- Svartedalens Husky Tolovana

Team:Isdimma Blitzen- Svartedalens Husky Minto

Wheel: Ylajärvis DT Olav ( Nanoq) – Svartedalens Husky Ruby

Vildmarksracet 2018Galena och Dallas i led

 

Vi startade ut ganska tidigt och hundarna gick på bra, jag lät dom gå på hyffsat snabbt men bromsade ner dom så det inte skulle gå alldeles för fort i början så energin skulle ta slut för fort . Vi kom ikapp ett par spann, vi körde om och blev även omkörda av några andra spann utan några problem. Efter ca halva sträckan stannade jag och snacksa hundarna. Sedan gick dom på i hyffsad fart hela vägen till checkpoint . Hanhundarna bak var lite trötta och slackade lite i linorna sista biten så var lite nojig om dom skulle hinna ladda om energin till etapp 2.

VildmarksracetRiktigt härligt väder

 

Väl inne på checkpoint fick vi ganska snabbt ordnat allt med hundarna, alla åt och drack ordentligt och sedan la dom sig till min stora glädje och vilade tysta och nöjda.

 

Efter 4 timmar var det så dags att ge sig ut igen, nu var det mörkt ute . Hundarna piggnade till och verkade ivriga att få komma iväg men så fort vi gick ut på isen märkte jag att Minto verkade besvärad och när dom andra ville gå iväg i full fart protesterade hon. Jag fick hålla ner farten och funderade på om jag skulle vända om och sätta av henne. Men tänkte att hon kanske är lite stel och om vi kör lugnt så kan hon få mjuka upp sig lite , det kom ikapp ett nordiskt b spann bakom oss men Minto verkade bli lite mer bekväm så vi drog ifrån b spannet. Kom sedan ikapp ett annat spann som vi körde om . Banan var nu mer slingrig och kuperad lite mer uppför . Efter ett tag kom ett snabbare  spann ikapp oss ( tror det var Vinnaren i våran klass ) hon försökte köra om men hundarna stannade mitt i vårat spann så jag fick kommendera mina hundar att gå på. Efter att tag bad hon om ett nytt försök men samma sak hände igen så då låg hon bakom en stund. Åter igen bad hon om att få försöka igen och denna gång kom dom förbi, vi hängde på en stund bakom dom.

Mot slutet av banan var det ganska mycket nerför och hyffsat hårda spår vilket borde betyda fart men här kom problemen med Minto tillbaka hon var uppenbarligen stel/ öm i bakpartiet och gick okej med spannet i måttlig fart men så fort farten gick upp för mycket började hon bromsa. Fick hålla ner farten en del på slutet, funderade på om jag skulle stanna och sätta henne i säcken för att kunna köra på lite mer men beslutade mig för att istället hålla ner farten, visste ju inte heller hur länge backarna skulle vara

kvällskörning vildmarksracet 2018 Sista etappen in mot mål

 

Efter 4 timmar kvällskörning  gick alla hundarna glada och nöjda in i mål . Jag är supernöjd med hundarna och våran debut i medeldistanssammanhang , Målsättningen var att genomföra med glada hundar och få erfarenhet och se om detta var något för oss ,och vi tog oss runt på 8 timmar 15 minuter och slutade som 7a av 20 startande i våran klass där det var många utländska spann och erfarna förare. Detta med medeldistans är absolut något vi kommer fortsätta satsa på ! Vi blickar redan frammåt och nästa tävling blir nornäsdraget 2 x 60 km och sedan Polardistans 160 km v10 =)

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vildmarksracet 2018

  1. Marlene skriver:

    Grattis till en väl genomförd tävling! Roligt att höra att du har fått mersmak! 😃

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s